logo
Search
Close this search box.

Kuinka Backgammonissa saadaan pisteitä?

Backgammon pelin aloitusheitot

Backgammon on mahtava kaksinpeli, ja sitä voi pelata vapaa-ajalla rentoutuakseen tai pitääkseen hauskaa. Backgammonista järjestetään myös paljon turnauksia, joissa tavallisin kilpailutyyli on ottelupelit. Näissä otteluissa pelaajat pelaavat pareittain toisiaan vastaan, ja jokainen pari pelaa sarjan pelejä päättääkseen sen, kuka etenee turnauksessa seuraavalle kierrokselle. Tällaista pelisarjaa kutsutaan otteluksi.

Yksittäinen, erillinen peli tunnetaan rahapelinä, riippumatta siitä, pelataanko rahasta vai ei. Ottelut pelataan tietyllä määrällä pisteitä, esimerkiksi viiteen pisteeseen asti. Ensimmäisenä tämän tavoitteen saavuttanut pelaaja voittaa ottelun ja etenee seuraavalle kierrokselle pelaamaan uutta vastustajaa vastaan. Otteluiden pisteyttäminen ja pisteiden laskeminen onkin olennainen osa backgammon-peliä ja sen perusteiden oppimista riippumatta siitä, pelataanko kotona kaveria vastaan vai turnauksessa ammattilaista vastaan.

Pelin pisteytys

Backgammon ottelussa saat tavallisesti yhden pisteen jokaisesta voittamastasi pelistä. Tämän mukaan, esimerkiksi 5 pisteen ottelussa, pelaajan on periaatteessa voitettava viisi peliä varmistaakseen voittonsa. Backgammon strategiat pitävät sisällään kuitenkin tietynlaisia elementtejä, joiden vuoksi pelaaja voi voittaa ottelun ilman, että hänen täytyy taistella tiensä läpi kaikki viisi (tai mahdollisesti jopa enemmän) peliä. Tämä johtuu siitä, että on olemassa tapoja nostaa panoksena olevien pisteiden määrää jokaisessa pelatussa pelissä.

Ensimmäinen tapa, jolla pelaaja voi kasvattaa yhdessä pelissä voittavien pisteiden määrää, on käyttää tuplausnoppaa. Useimmissa backgammon-sarjoissa on yksi tuplausnoppa, joka on merkittävästi kookkaampi arpakuutio, kuin muut backgammon-pelissä mukana olevista nopista. Normaalista arpakuutiosta poiketen, tuplausnopan sivuissa on numerot 2, 4, 8, 16, 32 ja 64. Sitä käytetään seuraamaan pelin panosten nousua sekä pelaajaa, jolla on seuraavaksi oikeus tuplata. Tuplausnopan tarkoitus on antaa pelaajille mahdollisuus korottaa panoksia tietyssä pelissä. Tämän avulla pelaaja voi nostaa yhdessä pelissä voittavien pisteiden määrää merkittävästi.

Panokset Backgammonissa

Aluksi tuplausnoppa sijoitetaan Backgammon pelilaudan keskelle tai pelilaudan viereen numerolla 64. Huolimatta numerosta 64, se alkaa edustaa arvoa 1, joka on aina aloituksessa pelin arvo. Kun pelaaja kokee olevansa pelissä etulyöntiasemassa, eli mahdollisesti voitolla, hän voi tarjota tuplausnopan vastustajalleen ja tarjoutua korottamaan pelin panoksia. Jos vastustaja hyväksyy tämän tarjouksen, pelin pisteet tuplataan, noppa käännetään 2-sivu päällimmäiseksi, ja vastustaja pitää nopan omalla puolellaan, varaamalla näin oikeuden seuraavaan tuplaukseen.

Mikäli vastustaja päättää hylätä tarjouksen pisteiden tuplaamisesta, hän häviää välittömästi nykyisellä pelinarvolla. Backgammon pelissä ei kuitenkaan ole mitään tiettyä rajaa, kuinka monta kertaa panokset voidaan tuplata. Jos pelin tuplattu arvo siis ylittää arpakuution korkeimman luvun 64, pelaajien on seurattava arvoa tarkasti itse.

Yksittäisen pelin tuplaaminen on joka tapauksessa jännittävä lisä ja mahdollistaa joskus pikaisenkin voiton vastustajasta – etenkin jos vastustaja päättää hylätä tarjouksen tuplauksesta. Aina ei siis ole kiveen kirjoitettua, että backgammon-turnaukset, tai etenkään yksittäiset pelit kestäisivät useita kymmeniä minuutteja. Taktisesti järkevästi pelaten voi voittaa tarvittaessa nopeastikin. On kuitenkin hyvä huomata, että tuplausnopan lisäksi on muitakin tapoja lisätä pelissä olevien pisteiden määrää, ja kerromme niistä seuraavaksi.

Mitä ovat Gammon ja Backgammon?

Lisätäkseen yksittäisen pelin pisteiden määrää, voi pelaaja tehdä myös muita peliliikkeitä. Mikäli jompikumpi pelaajista on ennättänyt kotiuttaa kaikki nappulansa ennen kuin vastustaja on ehtinyt kotiuttaa edes yhtä omaa nappulaansa, kutsutaan tilannetta, ja sitä myöten pistettä, gammoniksi. Gammon on kahden pisteen arvoinen lopetus yksittäiselle pelille. On huomioitava vielä erikseen, että mikäli pelissä on käytetty tuplausnoppaa, ja peli päättyy gammoniin, voittaa pelaaja gammonin 2 pistettä kerrottuna tuplausnopan lopullisella arvolla. Jos peliä on siis tuplattu esimerkiksi tuplausnopan arvoon 8 asti, voittaa voittava pelaaja 8 kertaa 2 pistettä eli yhteensä 16 pistettä.

Jos pelin loputtua vastustaja ei ole ennättänyt kotiuttamaan yhtään omaa pelinappulaansa laudalta ja hänellä on edelleen nappuloita joko parrulla tai voittajan kotikentällä, kutsutaan tätä pelitilannetta backgammoniksi. Backgammon-voitto on aina 3 pisteen arvoinen. Mikäli pelissä on ollut mukana tuplausnoppa, toimitaan samalla tavalla kuin gammon-pelin lopuksi. Pelin voittaja saa 3 pistettä kerrottuna tuplausnopan osoittamalla arvolla, eli esimerkiksi jos tuplausnoppa on jäänyt arvoon 4, voittaa voittaja 3 kertaa 4 eli yhteensä 12 pistettä.

Backgammon on siis todellinen kilpajuoksu vastustajaa vastaan siitä, kumpi pelin lopulta voittaa. Tuplausnoppa ja muut mahdolliset pelin lopputilanteet, kuten gammon ja backgammon, antavat pelaajille mahdollisuuden voittaa suuremmilla pistemäärillä, kuin alkuarvolla 1.

Perusteet kuntoon ja pelaamaan

Sinun tulee tietää ja ymmärtää erilaiset tavat tehdä pisteitä backgammon-pelissä, kun opettelet pelin perusteita. Tuplausnoppa, gammon ja backgammon vaikuttavat kustakin pelatusta pelistä saamiisi pisteisiin. Vaikutukset ovat kumulatiivisia, eli pisteiden määrä kasvaa yksittäisen pelin aikana mahdollisesti todella suureksi.

Esimerkiksi 5 pisteen ottelu ei siis todellakaan aina vaadi vähintään viiden pelin pelaamista; ottelu voisi olla ohi yhdessä pelissä backgammon-voitolla ja tuplauskuution arvolla 2. Tässä tilanteessa pelin voittajalle laskettaisiin 3 kertaa 2, eli yhteensä 6 pistettä. Tämä tekisi pelaajasta sekä pelin että ottelun voittajan suoraan yhdessä pelissä. Lisätietoja pisteistä ja niiden saamisesta löydät esimerkiksi täältä: deluxebackgammon.co.uk