logo

Backgammon säännöt

Backgammon on peli, jonka säännöt saattavat aluksi tuntua hankalilta ymmärtää. Usein mukana on ripaus sattumaa, mutta taktiikoita on hyvä hallita. Niitä oppii parhaiten pelaamalla peliä. Pelinä se mainio lautapeli, mutta vaihtelua voi hakea nettipelaamisesta.
taustakuva
Backgammon pelilauta

Backgammon peli pähkinänkuoressa

Yksinkertaisesti Backgammon on peli, jota pelataan aina parittain. Lisäksi sitä voidaan kutsua juoksupeliksi. Siinä on paljon samaa kuin shakissa eli tavoitteena on saada vastustajan nappulat pois pelipöydältä.

Pelin aikana voi tehdä siirtää nappuloita riskillä tai sitten siirrot voi tehdä täysin harkitusti varmalla pohjalla. Toisinaan riskinotto kostautuu, mutta molemmilla pelaajilla on omat mahdollisuutensa tehdä pelistä jännittävä. Tiukimmillaan se onkin silloin, kun on kaksi tasavahvaa pelaajaa.

Jos osaaminen ja into löytyy, kannattaa pelaajan harkita siirtymistä pelaamaan sitä myös nettikasinolle. Silloin sitä pelataan rahasta ja mielekkyys kasvaa entisestään.

Pelaaja voi aloittaa pelaamisen perussäännöillä, jolloin pelin oppii paremmin eikä se heti aluksi tunnu ylitsepääsemättömän vaikealta. Kun perussäännöt on hyvin hallinnassa, voi etsiä enemmän haasteita sekä opetella sääntömuutoksia. Oppimista on paljon, joten kaikkea ei tarvitse sisäistää yhdellä kertaa.

Backgammonin pelilauta

Pelilaudassa on neljä osaa ja yhteensä 24 pelipaikkaa, jotka kaikki ovat kolmiomaisia. Niitä kutsutaan pointeiksi. Lisäksi pelilaudan keskellä on parru, jolla se jaetaan kahteen osaan. Näin Backgammon pelissä saadaan eroteltua sisäkenttä ja ulkokenttä. Jokaisella pelaajalla on pelin alussa 15 pelinappulaa. Ne voivat olla valkoisia, mustia tai punaisia.

Jokainen pelilaudan neljännes koostuu kuudesta pointista. Ideana on kierrättää nappuloita pelaajan omalle kotialueelle niin sanotun ulkokentän kautta.

Alkutilanne ja pelin tavoite

Backgammon pelissä pelaaja asettaa kaikki nappulansa pelilaudalle. Nappulat asetetaan laudalle siten, että molemmista aloituspäistä katsottuna ne sijaitsevat identtisellä tavalla.

Nappulat asetetaan seuraavasti:

  • Kaksi nappulaa kotikentän ensimmäiselle pointille
  • Viisi nappulaa kotikentän kuudennelle pointille
  • Kolme nappulaa kotikentän kahdeksannelle pointille
  • Viisi nappulaa kotikentän pointille 12

Kumpikin pelaaja heittää pelin alussa yhtä noppaa. Se pelaaja, joka saa suuremman silmäluvun, aloittaa pelin. Mikäli tässä tilanteessa tulee tasapeli, noppaa on heitettävä uudelleen.

Aloitusheittojen silmäluku on myös aloittavan pelaajan ensimmäinen siirto.

Tavoitteena pelaajan on pyrkiä poistamaan kaikki nappulansa ja pyrkiä estämään vastustajaa poistamaan omia nappuloitaan. Peli loppuu siinä vaiheessa, kun toisella pelaajalla ei ole enää yhtään nappulaa.

Pelin kulku ja noppien heitto

Molemmilla pelaajilla on käytössään kaksi noppaa ja kumpikin pelaaja heittää noppaa vuorollaan. Lisäksi on muistettava, että kaikki heitot on käytettävä, jos voi siirtää nappuloita laillisiin paikkoihin

Esimerkiksi pelaajalla on valkoiset nappulat ja hän saa aloituksessa silmäluvut kolme sekä viisi. Tässä tapauksessa hän voi siirtää kiilalta 12 kaksi nappulaa kiiloille 15 ja 18 tai yhden nappulan kiilalle 20.

Oman nappulansa voi siirtää pointeille seuraavasti:

  • Pointti on tyhjä
  • Pointilla on yksi oma nappula
  • Pointille, jossa on vastustajan nappula, jolloin se syödään
  • Pointeilla olevien nappuloiden määrää ei rajoiteta

Syödyt nappulat

Kun vastustajan nappuloita on syöty, ne asetetaan pelilaudan parrulle sen pelaajan puolelle, joka on nappulat syönyt. Parrulla voi olla useita nappuloita.

Se pelaaja, jolta nappuloita on syöty, on käytettävä heittonsa saadakseen nappulansa takaisin. Se onnistuu vain siinä tilanteessa, mikäli nappulan voi siirtää lailliseen pointtiin.

Jos syötyjä nappuloita on useita, ne kaikki täytyy vuorotellen kotiuttaa ennen kuin muuta pelaamista pystyy jatkamaan.

Vastustajan voi lamauttaa täysin, syödessään hänen nappuloita ja samalla voi hallita omaa kotikenttää.

Nappuloiden kotiutus

Kun pelaaja saa omat nappulat omalle alueelle, hän voi aloittaa niiden kotiuttamisen. Se pelaaja, joka kotiuttaa ensimmäisenä omat nappulansa, on tietenkin voittaja. Poistaminen tapahtuu samalla tavalla noppia heittämällä.

Noppien silmäluvun mukaan pelaaja siirtää nappuloita pois pointeilta. Mikäli silmäluku osoittaa tyhjälle pointille ja pelaajalla on nappuloita vain pienemmillä pointeilla, voi pelaaja poistaa niitä suurimmalta pointilta, jossa niitä on.

Jos tilanne on se, että nappuloita on vain suuremmilla pointeilla, Backgammon sallii pelaajan siirtää niitä nopan osoittaman verran eteenpäin.

Pelissä on huomioitava se, että pelaajan ei ole pakko kotiuttaa nappulaa, jos hän voi tehdä laillisen siirron muulla tavoin.

backgammon lautapeli

Kaksi samaa silmälukua

Mikäli pelaaja onnistuu heittämään kaksi samaa silmälukua, hänen siirtonsa kaksinkertaistetaan. Jos pelaaja saa esimerkiksi kaksi kolmosta, hän voi siirtää nappuloita kolmen pointin matkan neljä kertaa.

Tuplilla pystyy muuttamaan Backgammon pelin tilannetta hyvinkin mielenkiintoiseksi. Tuplilla saa siirrettyä nappuloita tehokkaasti sekä tehdä kotiutuksia, koska tässä tilanteessa pelaaja siirtää niitä useampia samalla pointille. Kun samalla pointilla on useampia nappuloita, vastustaja ei voi siirtyä samalle pointille.

Mikäli pelaaja ei pysty tekemään laillisia siirtoja, hän menettää vuoronsa. Joten jos pelaajalla on kaksi nappulaa kaikilla kuudella pointilla, se estää tehokkaasti vastustajan liikkumisen näiden pointtien yli.

Pisteytys

Backgammonin säännöt ovat pisteytyksen osalta varsin yksinkertaiset. Pisteitä saa seuraavalla tavalla:

  1. Voitto tulee silloin, kun jompikumpi pelaajista kotiuttaa kaikki nappulansa
  2. Voittaja saa yhden pisteen, jos vastustaja on onnistunut poistamaan vähintään yhden nappulan
  3. Voittaja saa kaksi pistettä eli gammonin, jos vastustajan kaikki nappulat on poistamatta
  4. Voittaja saa kolme pistettä eli backgammonin, mikäli jos vastustajan kaikki nappulat on poistamatta ja niitä on voittaja pelaajan kotikentällä

Pelin aikana voidaan pistemäärä myös tuplata. Tuplausnopalla onkin varsin strateginen merkitys pelissä. Sillä voidaan tuplata voittajan saama pistemäärä kussakin pelisessiossa.

Tuplausnopalla vastustaja voidaan pakottaa joko luovutukseen tai sillä voidaan varmistaa se, että omalla voitolla tulee pisteitä mahdollisimman paljon. Mikäli vastustaja ei hyväksy tuplausta, hän häviää automaattisesti kierroksen. Siinä tilanteessa luovuttaminen on huomattavasti järkevämpi vaihtoehto.

Maksimipisteisiin voi pyrkiä puolestaan silloin, kun voittaja saa backgammonin sekä tuplausnopalla saa luvun 32. Tuplauksia voi tapahtua useampia yhden session aikana. Se pelaaja, joka on hyväksynyt edellisen tuplauksen, saa tarjota seuraavan. Tuplausnopan silmäluvut ovat 2, 4, 8, 16 sekä 32.

Backgammonin lisäsääntöjä ja taktiikoita

Backgammonin lisäsäännöistä yksi parhaimmista on ehdottomasti jo äsken mainittu kaksi samaa silmälukua. Jos pelaaja heittää niitä usein, niin kahden pelaajan tilanne muuttuu nopeasti ja pelaaja saa kaikki omat nappulat nopeasti kotiutettua.

Jos olet pelaajana voitolla, et voi täysin tuudittautua siihen, että olet lopussa voittaja. Voit pelata varmoin ottein, mutta vastustaja saa vielä mahdollisuuden siirtää itsensä parhaimmassa tapauksessa tasoihin tai jopa ohi.

Siinä tilanteessa, jossa pelaajan nappulat ovat useammalla laillisella paikalla, kannattaa tarkoin harkita, tekeekö kotiutuksen vai keskittyykö esimerkiksi vastustajan nappulan syömiseen. Jos vähintään kaksi vaihtoehtoa on tarjolla, on niistä pystyttävä nopeasti laskelmoimaan, minkä nappulan siirto on kannattavampi kuin toisen. Vain järkevillä valinnoilla pääsee eteenpäin kohti voittoa.

Ottelu pystytään pelaamaan erilaisilla pisteillä, joten ennen ottelua sovitaan pisteistä. Ne voivat olla 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19 tai 21. Se on myös muistettava, että heti ensimmäisellä vuorolla ei voi tarjota tuplausta. Pisteet kerrotaan aina tuplauskuutiolla saadulla pistemäärällä. Crawford -kierroksella ei tuplausta käytetä.