logo
Search
Close this search box.

Nappuloiden syönti Backgammonissa

Nappuloiden syönti Backgammonissa

Tässä artikkelissa käsittelemme niitä sääntöjä, jotka liittyvät backgammon-pelin nappuloiden syömiseen. Vaikka peli onkin yksinkertainen, voivat jotkut säännöt ensi alkuun kuulostaa hankalilta. Luota kuitenkin meihin, ota backgammon-pelilauta eteesi, kaveri vastustajaksi ja kokeile edetä pelilaudalla näiden sääntöjen mukaisesti. Huomaat pian, miten nappulat liikkuvat oikeaoppisesti ja kuinka toivottavasti pääset syömään vastustajan nappulat ja kotiuttamaan omasi.

Backgammon laudalla liikkuvat nappulat tulee aina lähtökohtaisesti siirtää nopan silmälukujen mukaisesti kohti omaa kotikenttää ja samalla syödä vastustajan nappuloita. Omaa nappulaa saa liikuttaa niiden kiilojen päällä, jotka ovat tyhjiä tai joissa on korkeintaan yksi vastustajan nappula. Kiilat, joissa on vain yksi pelinappula, ovat erittäin haavoittuvaisessa asemassa, sillä ne voidaan syödä koska vain.

Kun nappula tulee syödyksi, siirretään se parrun päälle. Pelaajan on aina ensisijaisesti pyrittävä palauttamaan nappulansa parrulta takaisin pelilaudalle, ennen kuin hän saa tehdä muita siirtoja. Sinun kotikenttäsi on vastustajan aloituskenttä, ja mikäli olet saanut oman kotikenttäsi suljettua siten, että kaikilla sen kiiloilla on vähintään kaksi sinun nappulaasi, ei vastustaja pääse enää pelaamaan nappuloitaan sisään. Tällöin vastustaja menettää pelivuoronsa, hänen nappulansa jäävät parrulle ja sinä voit julistautua voittajaksi! Jos teillä oli tuplauskuutio mukana, lasketaan pisteet sen mukaisesti.

Vastustajan nappuloiden syöminen ja kuinka se tapahtuu

Backgammon on pohjimmiltaan hurja kilpa-ajo vastustajaa vastaan. Pelaathan kuitenkin taktisesti järkevästi? Syötyäsi vastustajan nappulan, lähetät sen parrulle odottamaan vastustajan seuraavaa heittovuoroa.

Erityisen makealta syöminen maistuu silloin, jos pääset tekemään sen vastustajan puoleisella kotikentällä. Kuvitellaan tilanne, missä vastustajasi on saanut hirveällä työllä yhden nappulansa kotikentällään sijaitsevalle kiilalle ja on jo huokaisemassa helpotuksesta, kun esiin astut sinä ja syöt yksinäisen nappulan kitusiisi. Vastustajan matka alkaa uudestaan 24 kiilaa kauempaa, olettaen siis, että hän saa nappulansa pelattua parrulta takaisin peliin välittömästi, eikä sinun kotikenttäsi kiilat ole tupaten täynnä sinun nappuloitasi. Backgammonin yleisenä peukalosääntönä on pyrkiä käyttämään viisaasti kaikki mahdolliset tilaisuudet syödä vastustajan nappulat.

Otetaan siis kuviteltu tilanne, että on sinun heittovuorosi. Vastustajalla on nappuloita siellä täällä pelilaudalla muutaman nappulan rykelmissä, mutta myös muutamia yksinäisiä, erittäin haavoittuvaisia nappuloita. Pääset omalla vuorollasi käyttämään tilaisuuden hyödyksesi ja syömään tällaisen yksinään kiilalla hengailevan vastustajan nappulan. Vastustajan nappula siirtyy parrulle odottamaan seuraavaa heittovuoroa ja sinä saat vallata kiilan, mutta huomioithan että nyt sinulla on vain yksi nappula kiilalla, joka on ihan yhtä haavoittuvainen kuin vastustajasi nappula äsken.

Ennen kuin vastustajasi voi siirtää mitään muuta pelilaudan nappuloista, on hänen pyrittävä pelaamaan parrulla olevat nappulat sisään pelilaudalle. Tätä varten hänen on pyrittävä löytämään kotikentältäsi vapaa kiila, johon päästä pelaamaan nappulansa. Jos kotikentälläsi on siis esimerkiksi ensimmäiset kolme kiilaa vapaana, on vastustajan saatava 1, 2 tai 3 arpakuution silmäluvuksi, jotta hän pääsee pelaamaan nappulansa sisään. Jos tässä tilanteessa arpakuution lukuna olisikin 4, 5 tai 6, ei hän pääsisi pelaamaan nappulaansa sisään.

Useamman nappulan syöminen yhdellä kertaa

Nyt saatat kysyä mielessäsi, että onko mahdollista syödä saman vuoron aikana useampia vastustajan nappuloita ja lähettää ne parrulle odottamaan? Teoriassa kyllä, ja myös hyvin usein käytännössä näin voi käydä.

Kuvitellaan, että heität nopillasi tuplat, eli kaksi samaa lukua. Sinun voi olla mahdollista syödä neljä vastustajasi nappulaa, jos ne ovat ajattelemattomasti jätetty yksinään kiiloille ilman suojausta. Tämä tarkoittaa, että vastustajasi on seuraavalla vuorollaan pyrittävä pelaamaan kaikki neljä parrulle syötyä nappulaansa takaisin sisään, ennen kuin hän saa tehdä mitään muuta. Kun parru on tyhjä, eli kaikki nappulat ovat taas pelattuna sisään laudalle, saa pelaaja liikuttaa mitä tahansa nappulaansa pelilaudalla.

Jännittäviä hetkiä Backgammonin parissa

Backgammon-pelin ehdoton jännityksen nostattaja on nappuloiden syöminen. Muista kuitenkin, että siinä missä sinä pääset syömään vastustajasi nappuloita, voivat he tehdä ihan täysin saman sinun nappuloillesi. Pelin haaste todellakin nousee sitä mukaa kun nappuloita syödään, joten pyri käyttämään kaikki mahdolliset tilaisuudet sen tekemiseen. Nappuloiden syömisestä backgammonissa voit lukea lisää täältä: deluxebackgammon.co.uk/

Emme todellakaan liioitelleet, kun aikaisemmin sanoimme, että backgammon on pohjimmiltaan kilvan ajoa vastustajaa vastaan. Kumpi ehtii ensin pelaamaan kaikki nappulansa omalle kotikentälleen ja sulkemaan sen niin, ettei vastustaja pääse pelaamaan sisään parrulla olevia nappuloitaan? Mikäli onnistut hidastamaan vastustajaasi ehtimästä kotiuttamaan omia nappuloitaan ensin, lisäät ehdottomasti omia mahdollisuuksiasi voittoon.