logo
Search
Close this search box.

Tuplausnopan käyttäminen Backgammon-pelissä

Tuplausnopan käyttäminen Backgammon-pelissä

Backgammon on strategia- ja lautapeli, jossa kisataan toista pelaajaa vastaan. Pelissä kummallakin pelaajalla on 15 oman väristä pelinappulaa, joita siirrellään pelilaudalla tavallisten noppien osoittamien pistemäärien mukaisesti.

Backgammon on siis sekä onneen, että taktiikkaan perustuva peli, jossa nopanheitot vaikuttavat pelin kulkuun. Taitava pelaaja osaa toisaalta ennakoida ja tehdä myös taktisia siirtoja pelin edetessä. Haluaisitko hieman lisäjännitystä Backgammon-peliin ja saada mahdollisuuden voittaa enemmän pisteitä per pelattu peli? Tätä jännitystä peliin voit saada käyttämällä tuplausnoppaa, ja seuraavassa kerrommekin, miten se on mahdollista – samalla saat ideoita sen käyttöön.

Tuplausnoppa

Backgammon-peliin kannattaa harvoin lähteä valmistautumatta. Suosittelemmekin tutustumaan hyvin erilaisiin Backgammon-pelin taktiikoihin ja strategioihin ennen peliin ryhtymistä, jotta olet tietoinen pelin perusteista.

Mielessäsi saattaa nyt pyöriä, että mikä tuo mystinen tuplausnoppa sitten on. Eikö se ole vain normaali arpakuutio, jota heittämällä pääsee etenemään ja syömään vastustajan nappuloita? Ei, tuplausnopalla ei sinänsä ole mitään tekemistä syömisen kanssa. Lyhykäisesti selostaen, tuplausnoppa tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden laajentaa Backgammonin voitonnautintoa, sillä tuplausnoppaa käyttämällä pelaaja voi voittaa pelin moninkertaisesti!

Tuplausnoppa muistuttaa aivan tavallista arpakuutiota, mutta se on yleensä paljon suurempi, eikä siinä ole numeroita 1-6. Tässä nopassa ovat siis numerot 2, 4, 8, 16, 32 ja 64 painettuna kuution sivuihin, ja sen tehtävänä ei ole oikeastaan edes lentää ilmassa, vaan se käännetään tarkoituksella haluttuun silmälukuun. Saatat ehkä olla nyt hieman pihalla, mutta luota meihin, opit vielä käyttämään tuplausnoppaa!

Backgammonia pelataan yleensä otteluina, joka siis koostuu sarjasta pelejä, joissa pelaajat kilpailevat saavuttaakseen tietyn määrän pisteitä voittaakseen vastustajansa. Alussa yhden pelin arvo on aina 1 piste. Riippuen lopputuloksesta ja pelissä tapahtuneista asioista, voi lopussa pisteitä olla jaossa enemmänkin.

Kuinka käyttää tuplausnoppaa?

Tuplausnoppa sijaitsee pelin alussa joko parrun päällä tai pelilaudan sivussa, eikä kumpikaan pelaaja hallitse sitä. Vasta sitten kun jompikumpi pelaajista kokee olevansa pelissä etulyöntiasemassa, hän voi valita tuplauksen. Jos tämä haaste menee vastustajalle läpi, ensimmäinen tuplaus kaksinkertaistaa pelin arvon. Vastustaja voi halutessaan hylätä tarjouksen, mutta silloin hän häviää tämän kierroksen heti yhden pisteen kustannuksella. Mikäli tilanne olisi tässä kohtaa täysin ylivoimainen vastustajalle, voi tässä tilanteessa olla hyvä harkita luovuttamista tämän pelin osalta – ja pelata seuraava taktisemmin.

Mikäli vastustaja päättää hyväksyä tarjouksen, pelin arvo kaksinkertaistuu yhdestä pisteestä kahteen pisteeseen. Seuraava tuplaus nostaisi pisteet 2:sta 4:ään, seuraavat 4:stä 8:aan ja niin edelleen.

Kun pelaaja hyväksyy tarjouksen, saa hän samalla myös tuplausnopan hallintaansa ja on samalla myös ainoa pelaaja, joka voi tehdä seuraavan tuplaustarjouksen. Pelin aikana voi tulla useita tuplauksia, joten noppa voi vaihtaa omistajaa useitakin kertoja.

Huomion arvoista on, että vaikka tuplausnopan suurin luku on 64, teoriassa panosten korottamiselle ei ole rajaa. Pelaajien on vain itse pidettävä huoli siitä, että he tietävät, kuinka mones tuplauskierros on menossa, jotta pisteiden lasku voidaan lopussa suorittaa.

Yhteenveto tuplausnopan käytöstä

Strategisesti tuplausnoppa tekee Backgammonin pelaamisesta siis erittäin jännittävää ja pelin hauskuus piileekin siinä, tuplataanko peliä ja kuinka monta kertaa. Tämä kielii myös vahvasta ja taitavasta Backgammon-pelaajasta, kun tietää milloin kannattaa tuplata ja milloin kieltäytyä siitä. Ottaisitko tämän perusteella tuplausnopan mukaan seuraavaan Backgammon-peliisi vai vieläkö epäröit sen käyttämistä?

Tuplausnopan historia on myös varsin mielenkiintoinen, ja suosittelemmekin lukemaan siitä lisää esimerkiksi täältä: https://www.deluxebackgammon.co.uk/guides/how-to-use-the-backgammon-doubling-cube/ . Aina on toki mahdollista, että vastustajasi onkin ovelampi ja käyttää tuplausnopan voimaa sinua vastaan, mutta muista että voit aina myös kieltäytyä tuplaustarjouksesta!