logo
Search
Close this search box.

Bearing off –strategiat

Bearing off –strategiat

Backgammon on ikivanha lautapeli, joka vaatii pelaajalta niin taitoa, strategista ajattelua kuin ripauksen hyvää tuuria. Pelin tavoitteena on siirtää ensin kaikki omat nappulat pelilaudalla kotialueelle ja saada ne sen jälkeen poistettua pelistä ennen vastustajaa. Vaikka Backgammon siis perustuu osittain onneen, strategisten päätösten tekeminen on kuitenkin ratkaisevaa, jos haluaa selviytyä pelistä voittajana.

Erilaiset strategiat yhdistettynä tuuriin – juuri se tekee pelistä niin jännittävän. Onni voi kääntyä yhdellä nopan heitolla ja pelin tilanne heilua edestakaisin, kun voitolla oleva pelaaja vaihtuu monta kertaa pelin aikana. Pohjimmiltaan backgammon on kuitenkin ennen kaikkea taito- ja strategiapeli. Kuten sanotaan, onni on ohikiitävää, mutta on taito voittaa pitkällä aikavälillä. Tässä artikkelissa käsitellään tarkemmin strategioita, joita voi käyttää pelin lopun ”bearing off”-vaiheessa.

Mikä on Backgammonin “bearing off” -vaihe?

Bearing off -vaihe on pelin loppuvaihe, jossa pelaaja alkaa siirtämään omia nappuloitaan kotialueelta pois pelilaudalta. Tämä vaihe tulee peliin silloin, kun pelaaja on saanut kaikki tai suurimman osan nappuloistaan kotialueelleen.

Backgammon on todellakin taktinen ja strateginen peli, ja bearing off -vaiheessa taktiikat punnitaan. Tässä vaiheessa pelaajan pyrittävä tekemään oikeita päätöksiä nopeasti, kun hän yrittää saada nappuloitaan ulos pelilaudalta. Taito ja oikeiden päätösten tekeminen tässä vaiheessa voivat olla ratkaisevia voiton kannalta.

Tässä vaiheessa pelaajan tavoitteena on siis siirtää nappulat turvallisesti ja mahdollisimman nopeasti pois pelilaudalta. Liikkeiden määrä määräytyy heitetyistä nopan silmäluvuista, ja pelaajan on käytettävä näitä silmälukuja parhaalla mahdollisella tavalla.

Pelaajan on oltava tarkkaavainen, koska bearing off -vaiheessa voi käyttää erilaisia taktiikoita voittaakseen. Pelaajan on päätettävä, mitkä nappulat siirretään ensin, mikä silmäluku käytetään mihinkin nappulaan, ja miten luodaan mahdollisimman turvallinen reitti ulosmenokulmaan. Aiheesta voit lukea lisää esimerkiksi täältä: deluxebackgammon.co.uk

Katkenneen yhteyden hyödyntäminen

”Katkennut yhteys” on termi, jota käytetään backgammonissa kuvaamaan sellaista tilannetta, jossa pelaaja jättää yhden tai useamman nappulansa alttiiksi vastustajan hyökkäykselle pelilaudalla. Tämä tarkoittaa sitä, että vastustajalla on mahdollisuus lyödä pelaajan nappula pois pelistä ja siirtää se näin takaisin alkuun kotialueelle.

Katkennut yhteys voi syntyä, kun pelaajan nappula on yksinään pelilaudalla ja vastustajalla on sellainen nopan silmäluku, jolla hän voi sijoittaa oman nappulansa samalle pisteelle. Tässä tilanteessa vastustaja lyö pelaajan nappulan pois pelistä ja asettaa sen vastustajan kotialueen ulkopuolelle lyötyjen nappuloiden alueelle. Lyöty nappula on siirrettävä takaisin peliin ennen kuin pelaaja voi jatkaa muiden nappuloiden siirtämistä.

Katkennut yhteys voi olla strategisesti merkittävä tilanne backgammonissa. Jos pelaajalla on useita katkenneita yhteyksiä tai useita lyötyjä nappuloita vastustajan alueella, hänen on keskityttävä saamaan ne takaisin peliin ja luomaan uusia yhteyksiä kotialueelleen. Katkennut yhteys voi myös estää pelaajaa etenemästä tai se voi hidastaa paljonkin hänen etenemistään pelilaudalla.

Hyvä backgammon-pelaaja pyrkii välttämään katkenneita yhteyksiä. Hän voi pyrkiä myös pitämään nappulansa turvassa pitämällä useampia nappuloita samalla pisteellä. Tämä tekee vastustajan mahdollisista iskuista vaikeampi ja antaa pelaajalle enemmän vaihtoehtoja siirtää nappuloitaan turvallisesti eteenpäin.

Kontaktin avulla voittoon

”Kontakti” backgammonissa tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa pelaajan nappula tai nappulat ovat vastustajan nappulan tai nappuloiden kanssa samalla pisteellä pelilaudalla. Tällöin puhutaan, että pelaajan ja vastustajan nappulat ovat fyysisessä kosketuksessa tai ovat ”kontaktissa”.

Kontaktitilanteessa pelaajalla on mahdollisuus hyödyntää vastustajan nappulan läsnäoloa ja tehdä erilaisia taktisia päätöksiä. Tämä voi tarjota pelaajalle erilaisia strategisia etuja ja vaihtoehtoja pelin voittamiseen. Seuraavassa lueteltuna joitakin kontaktitilanteiden yleisiä strategisia näkökohtia:

  • Lyöminen (hitting). Jos vastustajalla on yksittäinen nappula kontaktissa, pelaaja voi heittää vastustajan nappulan pois pelistä lyömällä sen. Tämä tarkoittaa, että vastustajan nappula siirretään lyötyjen nappuloiden alueelle, ja vastustajan on aloitettava sen palauttaminen peliin kotialueeltaan.
  • Blokkaaminen (blocking). Jos pelaajalla on useampi kuin yksi nappula kontaktissa vastustajan nappulan kanssa, hän voi luoda esteen tai ”blokin” vastustajalle. Tämä tarkoittaa, että vastustaja ei voi liikuttaa muita nappuloitaan eteenpäin, kunnes kontakti on purettu. Blokkaaminen voi hidastaa vastustajan etenemistä ja antaa pelaajalle aikaa parantaa omaa asemaansa pelissä.
  • Painostaminen (pressuring). Kontaktitilanne voi myös antaa pelaajalle mahdollisuuden painostaa vastustajaa. Pelaaja voi yrittää hyödyntää vastustajan haavoittuvuutta kontaktissa luomalla lisää painetta vastustajan nappulalle tai nappuloille. Tämä voi pakottaa vastustajan tekemään epäedullisia siirtoja tai lisätä riskiä vastustajan nappulan lyömisestä.