Olet ehkä joskus lapsuudessasi voinut saada lahjaksi Backgammon-nimisen pelin tai ehkä jopa ostanut sellaisen itse itsellesi, mutta et ole koskaan oppinut varsinaisesti pelin sääntöjä. Olitpa sitten vasta-alkaja tai satunnainen pelaaja, jos haluat oppia pelaamaan Backgammon-peliä, on sinun hyvä oppia pelilaudan asettelu ja pelin säännöt ennen turnaukseen lähtemistä. Tämä opas auttaa sinut alkuvalmisteluiden läpi ja opastaa pelilaudan oikeaoppisen valmisteluun!
Mitä tarvitset pelataksesi Backgammonia?
Backgammon on ikivanha lautapeli, jota pelattiin jo Iranin rajaseuduilla 5000 vuotta sitten. Peli on sittemmin levinnyt laajalle ja on ollut todella suosittu peli jo reilut 200 vuotta. Historian saatossa säännöt ovat saattaneet hieman muuttua ja mukaan on tullut ominaisuuksia, joilla on lisätty peliin jännitystä. Nykypäivänä Backgammon-peliin kuuluvat pelilauta, pelinappulat ja nopat.
Pelilauta itsessään voi näyttää erikoiselta, jos on tottunut pelaamaan esimerkiksi shakkia, mutta oikeastaan peli ei itsessään juuri eroa shakin peluusta. Kummassakin pelissä on tarkoituksena syödä vastustajan pelinappuloita ja pyrkiä voittamaan taktisesti.
Backgammon pelilaudan asettelu
Ensimmäinen asia, jonka varmasti huomaat pelilaudalla, ovat 24 erillistä pitkänomaista kolmiota, joita tässä pelissä kutsutaan joko pointeiksi tai kiiloiksi. Pelin alussa nappulat asetetaan näiden pointtien päälle tiettyyn kokoonpanoon. Pointit on järjestetty laudalle kuuden rykelmiin ja keskellä kulkee parruksi kutsuttu alue, jolle syödyt, eli pelistä poistetut nappulat asetetaan, kunnes ne otetaan uudestaan peliin mukaan. Parru myös erottaa laudan valkoisen ja mustan kotikentiksi sekä ulkosektoreiksi. Pelin aikana nappulat liikkuvat pointteja pitkin nopan heittojen mukaisesti, jos se vain on suinkin mahdollista.
Pelin aloittava pelaaja pelaa ensimmäisellä kierroksella alkuheiton jälkeiset noppaluvut, ja pyrkii siirtämään omia nappuloitaan silmälukujen mukaisesti. Pelin tarkoitus on, että pelaaja saa ensimmäiseksi kotiutettua kaikki omat nappulansa kotilaudalleen, ja estää vastustajaa tekemästä samaa. Kotilauta sijaitsee aina pelaajasta katsottuna Backgammon laudan oikeassa alareunassa.
Pelin alussa kaikki nappulat ovat siis pelilaudalla pelattavissa identtisesti toisiinsa nähden pelaajien aloituspäistä katsottuna.
Merkintäsysteemi
Backgammon laudan merkintää käytetään pelin kulun lukemiseksi ja ymmärryksen helpottamiseksi. Huomattavaa kuitenkin on, että kaikkiin Backgammon pelilautoihin ei ole merkattu numeroita. Jokaisella pointilla on oma numeronsa sen mukaan, oletko musta vai valkoinen pelaaja.
Pointteja on kummallakin pelilaudan puoliskolla 12, eli yhteensä 24. Numero 24 tarkoittaa sinusta katsottuna kauimpana yläoikealla olevaa pointtia, joka sijaitsee vastustajasi kotikentällä, ja hänelle tämä pointti on siis numero 1. Sinun pointtisi numero 1 sijaitsee omalla kotikentälläsi, joka on kauimpana parrusta alhaalla oikealla. Muutoin numerot menevät järjestyksessä 1-24, alarivillä oikealta vasemmalle 1-12 ja ylärivillä vasemmalta oikealle 13-24.
Backgammon pelilaudan valmistelu
Kun pelin perusasiat on käyty läpi ja olet toivottavasti sisäistänyt pointtien numerojärjestyksen, pääsemme vihdoin itse asiaan: miten valmistella Backgammon pelilauta. Nappulat asetetaan laudalle siten, että molempien pelaajien nappulat ovat aseteltu toisiinsa nähden identtisesti. Mustan pelaajan näkökulmasta nappulat asetetaan siis seuraavasti:
- aseta kaksi nappulaa laudan oikeaan yläkulmaan, pointin numero 24 päälle
- aseta viisi nappulaa laudan vasempaan reunaan, pointin numero 13 päälle
- aseta kolme nappulaa alariville, pointin numero 8 päälle
- aseta viisi nappulaa alariville parrun viereen, pointin numero 6 päälle
Valkoinen asettaa nappulansa itsestään katsottuna samalla tavalla. Huomioithan, että eriväriset nappulat eivät siis mene päällekkäin saman pointin kohdalla, vaan mustat nappulat ovat omien pointtiensa (numeroiden 6, 8, 13 ja 24) päällä ja valkoiset omiensa.
Yhteenveto pelilaudan valmistelusta
Pelilaudan ymmärtäminen, pointtien laskeminen ja nappuloiden asettelu voi aluksi tuntua hankalaltakin, mutta kun olet sisäistänyt nappuloiden oikean järjestyksen aloitustilanteessa, tuntuu se jatkossa hyvin luontevalta ja muistat sen varmasti.
Kuten shakkinappuloillakin, myös Backgammonin nappuloilla on oma järjestyksensä pelin aloituksessa. Muistamalla sen, että eriväriset nappulat eivät voi milloinkaan olla samalla pointilla yhtä aikaa, auttaa pelin valmistelussa varmasti. Se, että nappulat tulee siis asettaa peilikuvaksi vastustajan pelinappuloiden kanssa, toimii hyvänä muistisääntönä. Voit myös käydä lukemassa lisää pelilaudan asettelusta alkutilanteeseen esimerkiksi täältä: https://www.deluxebackgammon.co.uk/playing-tips/playing-guide-backgammon-board-setup/ . Sivustolta löydät lisää ohjeita pelaamiseen.